ZDRAVIE / 31. 10. 2023

Kefa na masáž dokáže viac, ako by ste čakali.

Veci, ktoré sa nám na nás samých nepáčia, vnímame pomerne „ťažko“. Trápia nás strie, pár kíl navyše či celulitída. Neustále hľadáme spôsoby, ako sa ich zbaviť či vylepšiť vzhľad pokožky. Poradíme vám, ako na to, a to s pomocou iba jedného nástroja – masážnej kefy.

1 — Čo je dry brushing?

Dry brushing, známy aj ako masírovanie kefou či suché kefovanie, je praktika, ktorá sa už stáročia využíva na prekrvenie pokožky tela, stimuláciu lymfatického systému, masáž svalov, odstraňovanie odumretých kožných buniek aj ako pomoc pri redukcii celulitídy.

2 — Na čo je dobrý dry brush?

Masírovanie masážnou kefou otvára póry, mechanicky zvyšuje krvný obeh, pomáha zvyšovať lokalizovaný prietok krvi, a tým odstraňuje toxíny. Štetinky na kefe póry stimulujú a otvárajú ich. Následné odstránenie odumretých buniek uľahčuje vstrebávanie aktívnych zložiek z telových produktov, ktoré tak môžu hlbšie prenikať do pokožky. Pokožka ostáva zamatovo hladká.

3 — Prečo ho zaradiť do svojej beauty rutiny?

Pravidelný pohyb a zdravá strava prispievajú k udržiavaniu hladkej pokožky. Dry brushing môže celý proces ešte lepšie podporiť, a prispieť tak k udržaniu zdravej, hladkej a žiarivej pokožky po celý rok.

Podľa dermatológov existuje niekoľko benefitov dry brushingu. Jedným z hlavných je redukcia celulitídy. Nevieme sa jej zbaviť úplne, ale pri dlhodobej a pravidelnej masáži kefou sa pokožka spevňuje, nohy a zadok ostávajú hladšie. Vďaka stimulácii lymfy sa pokožka okysličuje, čo stimuluje tvorbu kolagénu a elastínu. Lymfatický systém okrem iného pomáha telu bojovať proti infekciám.

07_KEFA
05_KEFA

4 — Aké sú ďalšie benefity masáže kefou?

  • Pevnejšia, krajšia a mladšia pokožka
  • Stimulácia lymfatického systému
  • Prevencia proti zarastaniu chĺpkov
  • Exfoliácia pokožky
  • Uvoľnenie napätia a odbúranie stresu

5 — Ako kefu používať?

Na to, aby ste dosiahli výsledky, potrebujete masážnu kefu zaradiť do svojej beauty rutiny a robiť masáž pravidelne. Dôležité je nebyť drsný, dopriať si viac času a masírovať opatrnejšie.

Ideálne je kefovanie na suchej pokožke jemnými ťahavými pohybmi. Dry brushing sa dá aplikovať na celé telo – od chodidiel, nôh, rúk až po zadok a brucho. Dôležité je kefovať od končatín (najďalej od srdca) smerom nahor (k srdcu). Zľahka kefujte pomalými a rovnomernými ťahmi, na brušku v smere hodinových ručičiek. Vyhnite sa citlivým partiám, alebo častiam so zraneniami či infekciou. Ak sa vám zdá masáž príliš drsná či nepríjemná, zmiernite prítlak. Odporúčame aplikovať dva-trikrát týždenne.

Následne odporúčame naniesť telový krém, ktorý pokožku zvlhčí, hydratuje a zanechá ju hebkú.

06_KEFA
04_KEFA
02_KEFA
03_KEFA

6 — Podrobnejší návod na použitie:

Začnite pri nohách a kefujte smerom nahor k srdcu pomalými ťahmi.

Nohy – od prednej a zadnej časti pravého chodidla smerom k stehnu a zadku
Paže – začnite pravou rukou a prejdite na predlaktie, následne na spodnú a hornú časť ramena
Brucho – začnite na pravej spodnej strane a postupujte smerom nahor k rebrám

7 — Ako sa o masážnu kefu starať?

Keďže dry brush odstraňuje odumretú kožu, tieto šupinky môžu v štetinách uviaznuť a nahromadiť sa. Štetiny kefy je preto potrebné umývať pravidelne. Aspoň raz týždenne ju umyte mydlom, opláchnite teplou vodou a nechajte vysušiť na otvorenom mieste, čím predídete plesniam. Uistite sa, že ju nechávate sušiť štetinami smerujúcimi nahor, aby sa na nich nehromadili ďalšie baktérie.

8 — Kto môže využívať dry brushing?

Hoci sa môže zdať, že dry brushing je pre každého, existujú skupiny ľudí, ktorí by si mali dávať väčší pozor. Tejto metóde by sa mali vyhnúť práve tí, ktorí trpia kožnými ochoreniami, ako je ekzém, psoriáza alebo iné. Keďže kefa môže spôsobovať podráždenie, tieto diagnózy by mohla výrazne zhoršiť. Podobne opatrní by ste mali byť aj v prípade, že máte citlivú pokožku.

08_KEFA