ZDRAVIE / 04. 10. 2023

Chráňte sa pred UV žiarením najmodernejším riešením na trhu.

Leto je za nami, ale slnečné žiarenie je tu s nami počas celého roka a dokonca aj na jeseň či v zime dokáže byť dostatočne intenzívne na to, aby sa na našej pokožke podpísalo.

06_SPF
05_SPF

1 — Čo je slnečné žiarenie?

Slnko dokáže robiť zázraky. Je zdrojom všetkej energie a je nevyhnutné pre všetky živé tvory vrátane nás. Slnečné žiarenie si najčastejšie spájame s letom a krásnou opálenou pokožkou, ktorá ale nemusí byť automaticky zdrojom zdravia. Slnečné žiarenie sa skladá z viditeľného svetla a z infračerveného a ultrafialového (UV) žiarenia. Z týchto dvoch je pre pokožku škodlivé práve UV žiarenie a aj to sa rozdeľuje na dva typy.

UVB žiarenie, ktoré takmer neprechádza cez oblaky ani cez okenné sklo.
UVA žiarenie, ktoré čiastočne prechádza cez oblaky aj cez okenné sklo.

2 — Ako vplýva UV žiarenie na pokožku?

UV žiarenie nám poskytuje množstvo benefitov: má antidepresívny a relaxačný účinok, v malom množstve zvyšuje imunitu, podporuje syntézu vitamínu D3, pôsobí liečebne pri niektorých chorobách, zvyšuje atraktivitu a športový vzhľad. V lete stačí pokožke 5 – 15 minút slnečného žiarenia.

No má aj nepriaznivé účinky na kožu od urýchlenia jej starnutia, zmeny pigmentácie, spálenia, pokles kontúr až po vznik rakoviny kože.

3 — Je potrebné sa chrániť?

Jednoznačne a je možné chrániť sa viacerými spôsobmi. Ten najzákladnejší je pasívna sebaobrana organizmu – pigmentáciou kože, tvorbou pigmentu melanínu, rohovatením pokožky, pôsobením antioxidantov a zabudovanými DNA reparačnými systémami. Pri nadbytku UV energie tento spôsob obrany zlyháva a je potrebná sekundárna ochrana. Sekundárnu obranu predstavuje ochrana tieňom, odevom alebo kozmetickými výrobkami. Úlohou kozmetických výrobkov používaných pri opaľovaní („na opaľovanie“) je pokožku chrániť pred slnečným žiarením a umožniť tak rozumnú slnečnú expozíciu, odľahčiť prirodzený fotoochranný mechanizmus kože.

03_SPF
04_SPF

4 — Čo je SPF?

SPF znamená Sun Protection Factor a vyjadruje násobok času, počas ktorého môžeme byť na slnku bez toho, aby sa naša pokožka spálila. Práve toto číslo ukazuje, koľkokrát a kedy by sme mali aplikáciu prípravku opakovať. Primárne by ste sa mali držať pravidla aplikácie 2x denne, ak ste však na priamom slnku, SPF aplikujte minimálne každé 2 hodiny a vždy po kúpaní, osušení uterákom a po spotení.

5 — Čo prináša použitie SPF?

V prvom rade poskytuje dlhší čas, ktorý môžeme stráviť na slnku, redukciu príznakov starnutia, hyperpigmentácie a kožných škvŕn aj ochranu pokožky pred spálením, čo všetko prispieva k nižšiemu riziku rakoviny kože a ochrane pred zápalmi.

6 — Ktoré časti tela je potrebné chrániť najviac?

Všetky, ktoré sú vystavené slnečnému žiareniu, ale predovšetkým oblasť tváre, keďže tú si počas celého roka nezakrývame oblečením.
Aj preto sme vyvinuli tvárové ochranné kvapky s SPF filtrom 20 a 50, ktoré sa môžu používať ako sérum pod denný krém celý rok. Zároveň ich môžete používať počas plánovaného vystavenia sa slnečnému žiareniu, vtedy ich treba aplikovať opakovane po kúpaní, potení, osušení uterákom.

Všetky SPF výrobky àla Palla:

  • boli dermatologicky testované
  • sú ľahko roztierateľné
  • nie sú komedónne

UV filtre, ktoré sme na ich výrobu vybrali:

  • preukazujú vysokú fotostabilitu a nemenia svoju účinnosť v čase (nedegradujú)
  • poskytujú vysokú ochranu aj pri nízkej koncentrácii
  • sú bezpečné

Všetky naše opaľovacie prípravky sú testované a dosahujú požadovanú hodnotu SPF.

Chemické UV filtre (organické) – pohlcujú časť UV žiarenia a premieňajú ho na teplo.

Fyzikálne UV filtre (anorganické/minerálne) – časť žiarenia odrážajú a rozptyľujú nad kožu.

Hybridné UV filtre – spĺňajú požiadavky na moderný UV filter, štrukturálne sú to organické látky, ale účinkujú ako fyzikálne blokátory. Namiesto pohlcovania UV žiarenie odrážajú. Vykazujú nízke zdravotné riziko a majú dobrú fotostabilitu.

Prírodné UV filtre – výskumy nepreukázali dostatočnú a stabilnú hodnotu SPF faktora ktoréhokoľvek prírodného oleja, a preto nie je bezpečné ich používať samostatne na opaľovanie. Niektoré oleje vykazujú aj schopnosť ochrany pred UV žiarením. Z výskumov vyplýva, že najväčšiu hodnotu SPF faktora vykazuje tamanu olej. No ani tento olej sám osebe nestačí na dostatočnú ochranu pred UV žiarením, a preto je vždy kombinovaný s inými UV filtrami. Alebo sa používa ako tzv. booster použitých UV filtrov – a presne tak sme ho použili aj my v tvárových ochranných opaľovacích kvapkách. Problémom pri prírodných UV filtroch je, že hodnota SPF nie je štandardizovaná a môže sa meniť každou šaržou.

6 — A čím sú naše výrobky na opaľovanie výnimočné?

Skombinovali sme tradičnú vedu s najnovšími modernými poznatkami v oblasti UV filtrov a vytvorili sme tak účinné, bezpečné a ľahko roztierateľné výrobky na opaľovanie.