ZDRAVIE / 13. 03. 2023

Pre menej viditelné strie. Pre vás.

Bojujete so striami? Strie nie sú žiaden strašiak, je to bežná realita väčšiny žien. Objavte riešenie, ktoré ich prejavy dokáže zmierniť, pokožke dodá pružnosť a zjemní ju.

02_STRIE_1000
01_STRIE_1000

1 — Čo sú strie?

Sú to hlboké kožné jazvy, ktoré sa vytvoria, keď je koža nútená rýchlo rásť. Rovnako ako iné jazvy môžu byť trvalé, ale môžu aj časom vyblednúť. Najčastejšie sú nimi postihnuté prsia, brucho, chrbát, zadok a stehná.

2 — Ako vznikajú?

Strie vznikajú v druhej vrstve kože (derma) v dôsledku pretrhnutia elastických a kolagénových vlákien. Často sa objavujú v období dospievania, priberania, menopauzy či tehotenstva – a súvisia teda s hormonálnymi zmenami.

3 — Dá sa im vyhnúť?

Do veľkej miery áno, ale nie úplne. Pomôcť môže dostatočná hydratácia, strava bohatá na zinok a vitamín D, pravidelné krémovanie pokožky celého tela (dvakrát denne) či pravidelný pohyb.

4 — Ako ich zmierniť?

Najdôležitejšie je udržiavať pokožku hydratovanú, zvyšovať jej elasticitu a pružnosť a aplikovať zložky, ktoré majú vyhladzujúci, upokojujúci a spevňujúci účinok. Napríklad s pomocou arganového oleja, tamanu oleja, vitamínu E (mandľového oleja), vitamínu A a skvalánu.

5 — Fakt zo života

Viac ako 90 % žien má na tele strie.