ZDRAVIE / 26. 03. 2023

Problém s kuperózou. Žiaden problém.

Žiadna pleť nie je bez problémov. Lepšie, ako ich riešiť, je im predchádzať. Práve preto sme vyvinuli nový Antikuperózny krém, ktorý už podráždenú pokožku nielen upokojuje a prejavy kuperózy zmierňuje, ale dokáže pôsobiť aj preventívne.

01_KUPEROZA

1 — Čo je to kuperóza?

Kuperóza je patologický stav kože spôsobený oslabenými krvnými cievami. Prejavuje sa začervenaním (erytémom) a nadmerným výskytom drobných pavučinkovitých cievok (teleangiektázie). Vplyvom rôznych vonkajších aj vnútorných faktorov sa steny ciev oslabujú a následne sa cievky a žilky rozširujú, čo vedie k prečervenaniu okolitých tkanív. Tendencia k vzniku kuperóznej kože je väčšinou dedičná. Kuperóza sa prejavuje hlavne u tých, ktorí majú tenkú, citlivú pokožku, svetlý fototyp a tendenciu k suchej pokožke.

2 — Čo ju spôsobuje?

Príčinou kuperózy môže byť každý faktor, ktorý spôsobuje rozšírenie krvných ciev. Patria sem: dedičnosť, hormonálne zmeny, nadmerný stres, hypertenzia, cukrovka, porucha imunitného systému, používanie dráždivých produktov, peľ (u alergikov), nadmerné vystavovanie sa slnku, nadmerná konzumácia alkoholu a fajčenie, zlé stravovacie návyky, extrémne poveternostné podmienky či vystavenie náhlym zmenám teploty.

3 — Ako vyzerá a ako ju rozpoznať?

Kuperóza môže mať prejavy od jednotlivých pavučinkovitých červených žiliek až po rozsiahle začervenanie tváre. Najviac postihnuté oblasti sú zvyčajne lícne kosti, nos a horná časť brady. Kuperózna pokožka je zvyčajne veľmi citlivá, suchá a namáhaná.

4 — Aké sú jej štádiá?

Kuperóza je často prvým prejavom rozacey (chronického zápalového ochorenia kože). Postihuje najmä povrchové vrstvy kože a v skorých štádiách má tendenciu aj blednúť. V neskorých štádiách erytém pretrváva a kuperóza prechádza do ochorenia nazývaného rozacea, ktorá zasiahne aj hlbšie vrstvy pokožky. To sa už prejavuje výraznejším trvalým začervenaním, pálením pokožky, tvorbou zápalových hnisavých vyrážok, či dokonca rhinofýmou – nezhubným nádorom nosa.

5 — Dá sa liečiť?

Všeobecne je dôležité, aby bola pleť vhodne hydratovaná a neporušovala sa jej prirodzená ochranná bariéra. V produktoch, ktoré používate, vyhľadávajte protizápalové látky, ako je nechtík či glycerín, vazokonstrikčné látky ako zelený čaj a urea, či kombináciu patentovaných aktívnych látok na zníženie reaktivity pokožky a ochranu prirodzeného mikrobiómu. Okrem iného dbajte aj na zdravý životný štýl, vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu a tiež agresívnemu treniu pleti uterákom, štipľavým jedlám, horúcim nápojom, stresu a náhlemu hnevu.

03_KUPEROZA
04_KUPEROZA